ISTORIC IN IMAGINI
 Prima tentativa de slefuire a unei oglinzi de telescop ,Mircea Pteancu,1983.Oglinda a fost ulterior finisata de catre Gavril Beches si , din 1995,doteaza telescopul Dobson D=110 mm F/10 al lui Hofer Gratian de la Astroclubul ''Meridian 0'' din Oradea,montura costruita de catre Csillag Attila.Discul gros de 10mm provine dintr-un raft de sticla spart , procurat in urma unui raid studentesc la restaurantul ,,Postavarul'' din Brasov.In 1996 masa a ajuns la Cristian Habalic care a slefuit pe ea o oglinda subire D=280 mm F/6 , o oglinda D=250mm F/4,5 si alte oglinzi mai mici.
Telescop Newton D=125mm F=875mm,in montura azimutala in furca,pe trepied colapsabil,costruita de Mircea Pteancu.Oglinda a fost slefuita de catre Csillag Attila.
 Montura ecuatoriala in furca ,din lemn,costruita de prof. Anton ''Tony'' Pintea din Vaslui ,pentru o luneta coude D=123mm F/3,5
 Telescop D=190mm F/5,6,construit de Molnar Zoltan din Turda ,in montura azimutala in furca ,cvasi -Dobson.Lipseste doar foarte importanta placa frontala a rockerului pentru ca montura sa poata fi numita Dobson.
 
 Csillag Attila si unul din primele sale telescoape D=72mm F/10,pe o montura din teava/coturi de instalatii (,,pipe mounting''),numita in jargonul nostru ,,montura Edmund''.La un asemenea telescop, doar prisma si lentilele ocularului erau de provenienta industriala.Port-ocularul ,cautatorul,montura si ,mai ales oglinda principala slefuita din sticla de 8mm grosime ,erau confectionate de Attila.Daca-l vei intreba cate asemenea telescoape a construit,vei obtine un mormait de genul :,,Vreo 20-30,cine mai stie?!''.
 Csillag Attila si haremul sau de telescoape ,editia 1995:in fata ,la stanga sa,telescopul Dobson ''Curiosul''D=125mm F/9,ajuns ulterior la Ploiesti,la dreapta sa telescopul Newton ,,Mimoza" D=125mm F/5.In spate ,la dreapta sa,telescopul Dobson ,,Leviathan'' D=200mm F/9,6.Aceste trei telescoape au oglinzi slefuite de Attila.In spate ,la stanga sa,este telescopul Dobson,,Dragonul Verde''D=190mm F/7,7 cu oglinda slefuita de Gavril Beches.La gat ,Attila poarta un monocular ,,Tento''20x60mm.
 Pepiniera de telescoape din curtea lui Csillag Attila:la stanga,telescopul D=125mm F/5 ,denumit ,,Mimoza'',deoarece se rastoarna foarte usor.La mijloc, un telescop ,,monocular''D=90mm F/5 pe montura Edmund si cu oglinda principala slefuita din ecran TV (raza de curbura =900mm!) ;la dreapta dobsonianul Leviathan D=200mm F/9,6,donat in 1996 Astroclubului Galaxis.Pe taburet se vad oglinzi principale de 125mm, 200mm si 280mm diametru, in diverse faze de prelucrare.
 Telescop Newton D=90mm F/5 ,cu oglinda principala slefuita din ecran TV,pe o montura ecuatoriala in furca din placaj,autor Csillag Attila.
 Telescopul d=125mm F/5 ,,Mimoza'',cu tub deschis.Port-ocularul este varianta metalica a celui recomandat de Bob Kestner si de situl S.F. Sidewalk Astronomers.Functioneaza excelent atat in varianta lisa cat si filetata. Link:http://members.aol.com/sfsidewalk/cdobplans.htm
 
 
 Gavril Beches din Timisoara ,la masa sa de slefuit oglinzi de telescop.Gavril si-a inceput experimentele in optica in 1965,cand inca locuia in Maramures.A devenit campion al opticii de precizie al anilor '80-'90, prin cele 60 de oglinzi de pana la 300mm diametru si cu precizii de pana la lambda/20 si chiar lambda/50.
 Gavril Beches pregatindu-se sa cucereasca Universul cu telescopul Reinholz de 140mm.Buni prieteni si collaboratori,Gavril a slefuit pentru Nicu oglinzi de 30cm,24 cm si 16 cm.
 Disc pentru oglinda de telescop D=250mm, g=50mm,procurat in dublu exemplar de catre Benny Olah.Unul din aceste discuri a avut o soarta trista deoarece,fiind gata finisat la F/6 ,datorita tensiunilor interne ramase de la turnare , s-a spart singura in farame.
 Unul din primele aparate Foucault ale lui Gavril Beches,construit in colaborare cu Benny Olah, pe baza unui microscop.
 Montura ecuatoriala germana,pe trepied ,realizata de Gavril Beches din Timisoara.Montura poarta ,cu titlu demo,binoclul sau 20x50mm,procurat din SUA.
 Aparatul lui Gavril Beches pentru masurarea duritatii smoalei polisorului,construit dupa indicatiile din ,,La Construction du Telescope d'Amateur'' de Jean Texereau.
 Capul ecuatorial al monturii primului telescop Newton D=140mm F/10 al lui Nicolae Reinholz.Montura ecuatoriala de tip german era dotata cu orologerie cu actionare electrica,mercuri gradate,frane si adaptor foto pentru aparat foto pe axa de declinatie pentru astrofotografie directa.Setul optic format dintr-o excelenta oglinda principala,prisma ,doua oculare precum si tubul din masa plastica ,provin din Iugoslavia.
   Primul observator astronomic particular cu cupola ,construit in 1984 ,de Nicolae Reinholz din Zadareni-Arad.Prin trapa deschisa se vede tubul telescopului Newton D=140mm in montura ecuatoriala germana.
   Fotografie solara realizata de Nicu Reinholz cu telescopul D=140mm ,prin filtru de sudura.Se remarca vignetarea data de adaptorul foto de diametru prea mic.
   Observatorul din Zadareni ,in primavara lui 1987.Nicu Reinholz,proprietarul observatorului ,il are in stanga sa pe Mircea Pteancu iar in fata sa pe nepotul sau Bogdan.Tatal acestuia, inginerul Adrian Stanescu a coordonat turnarea discului pentru telescopul de 300mm , realizarea cupolei din fibra de sticla pe sarpanta metalica si a monturii ecuatoriale in furca.La turnarea la nivel a fundatiei din beton a peretelui circular si inceperea construirii zidului circular ,a ajutat Gavril Beches.
   Telescopul Reinholz de tip Newton D=300mm,F/7,in montura ecuatoriala in furca ,cu orologerie electrica,fotografiat prin trapa deschisa a cupolei.Se vad :scara de observatie,tubul telescopului de tip Serrurier,cautatorul,telescopul de ghidare D=14cm F/10,oglinzile principale fiind acoperite.Cotirile sunt importante deoarece ambele telescoape au fost construite pentru observatii vizuale si foto in focarul principal. A5-Profesorul Anton ,,Tony" Pintea din Vaslui si luneta sa coude D=123mm F/3,5 ,in montura ecuatoriala in furca , din lemn.In mana,Tony tine obiectivul instrumentului,un triplet tip Taylor, marca ,,Epiclar'',produs de I.O.R.
   Ing. Adrian Stanescu,ing. Mircea Pteancu si gazda lor, Nicolae Reinholz,la eclipsa de Soare din 30 Mai 1984.Instrumentele sunt :telescop Newton D=140mm F/10 si luneta Kepler D=60mm F=1330 mm ,ambele proprietatea lui N.Reinholz.
   Nicu Reinholz si Mircea Pteancu ,la eclipsa de Soare din 30Mai'84.Punctul de observatie a fost organizat la Zadareni,in lunca Muresului.
   Observarea din Zadareni a pasajului planetei Mercur prin fata discului solar la 13 Nov. 1986.De la dreapta:ing.Marin Dan,Nicu Reinholz si ing. Mircea Pteancu.Instrumentele folosite :telescop Newton D=140 mm F/10 si luneta Kepler .In fundal se vede cupola telescopului D=300mm F/7,cu trapa deschisa.Foto : arhitect Nelu Dobre.
   Participantii la ,,Simpozionul National al Astronomilor Amatori'',editia II-a,Arad,1-2 Sept. 1990.De la dreapta ,sus :Smarandoiu Marius (Tg. Jiu),Virgil V. Scurtu (Iasi),Dragan Doru(Timisoara),Kosa-Kiss Attila(Salonta),Olari Mihai(Oradea),Nicolae Reinholz(Arad),Mircea Pteancu (Arad).De la dreapta,jos:Hofer Gratian(Oradea),Jinca Marcel(Tg. Jiu),Valentin Grigore(Targoviste),Molnar Zoltan(Turda),Ovidiu Vaduvescu(Craiova) si Csillag Attila (Arad).Foto Dan Vidican(Bucuresti),la 1 Sept.'90,in pauza de masa,la intrarea in Universitatea Cultural-Stiintifica Arad,sponsorul actiunii.Se vad afise ale Simpozionului si luneta pseudo-acromatica coude a lui M. Pteancu.
   -,,Simpozionul National al Astronomilor Amatori'' Arad,Editia II-a,participantii la sedinta de observatii practice din 1 Sept.'90,desfasurata la Zadareni,in lunca Muresului.De la stanga la dreapta: Csipak Tiberiu(Arad),Valentin Grigore(Targoviste),Hofer Gratian (Oradea),Dan Vidican(Bucuresti),Beches Gavril(Timisoara),Reinholz Nicolae(Arad-Zadareni),Pintea Anton (Vaslui),Smarandoiu Marius(Tg. Jiu),Virgil V. Scurtu(Iasi),Ovidiu Vaduvescu(Craiova),Csillag Attila(Arad),Dragan Doru(Timisoara),Sasu Nicolae(Arad),Jinca Marcel(Tg. Jiu),Mircea Pteancu(Arad).Instrumente:telescop Newton RFT D=240mm F/3,9 , telescop Newton D=140mm F/10 , telescop Newton D=72mm ,ale lui Nicu Reinholz ,toate in montura azimutala si telescopul Dobson D=160mm F/9,2 al lui Mircea Pteancu.Aceasta a fost prima aparitie publica a primului telescop Dobson romanesc.Foto : Molnar Zoltan ,Turda.
   Participantii la Star-Party-ul din 1 Sept.'90 pe drumul de la gara Zadareni spre resedinta Reinholz.Deja telescoapele Dobson de prima generatie erau mult mai usoare si maniabile decat telescoapele traditionale.Telescopul Dobson de 160mm a calatorit ,cu aceasta ocazie ,fara probleme,cu liftul,cu tramvaiul , cu trenul si cu ,,infanteria''.
   In lunca Muresului, Molnar Zoltan studiind dobsonianul.Se mai vad :Nicu Reinholz,Dragan Doru,Jinca Marcel,Valentin Grigore,Ovidiu Vaduvescu si Gavril Beches.
   Pregatiri pentru Star-Party in curtea lui Nicu Reinholz:Csillag Attila cu tubul optic al T140mm alaturi de Gavril Beches,Doru Dragan si Tony Pintea.Ovidiu Vaduvescu,Mircea Pteancu si Valentin Grigore fac cunostinta cu T72 mm.
   In asteptarea noptii de 1 Sept.'90.La stanga se vede capatul ocular al T240mm,partial pilastrul lui T140mm,apoi dobsonianul T160mm si T72mm pe trepied.
   Doi astronomi amatori ca Nicu Reinholz si Dragan Doru ,nu duc lipsa de subiecte in asteptarea inserarii ,alaturi de T140mm si un pachet de Marlboro.
   Participantii la Simpozionul National al Astronomilor Amatori ,editia III-a ,Zadareni,3-4 August 1991,de la stanga la dreapta :yy administratorul de la Trustul Petrolier care a oferit sala de sedinte,Nicu Reinholz(Zadareni),Costel Opriseanu(Bucuresti) avand in fata sa pe Bathory Stefan (Arad),Mircea Pteancu (Arad),Balint Csaba si prietena sa xy(Odorheiu Secuiesc),Nicusor Reinholz(Zadareni),Valentin Grigore(Targoviste),yy,Adrian Sava (Bucuresti),Livia Viris Avramut si Petrica Avramut (Arad),xy,Gheorghe Vass(Bucuresti),Eveline Bogosel(Bucuresti),Marian Lacatus(Buzau),yy.
   Alta poza de grup la Simpozionul III,facuta sub cupola telescopului de 300mm F/7,de la stanga :Gheorghe Vass,Nicu Reinholz,Valentin Grigore,Matei Alexescu,Eveline Bogosel si Dan Vidican.
   Programul celui de al treilea Simpozion al Astronomilor Amatori,(numit si ,,Intalnire'' adica ,,Meeting'' ).Scopul principal al Simpozionului, formarea Societatii Astronomice Romane, nu a fost atins, in schimb s-a format Fundatia Astronomica Romana.
   Legitimatia de participant la ,,Intalnire'',editia III-a .Programul si legitimatiile au fost tiparite de Costel Opriseanu din Bucuresti.
   Simpozionul III,Zadareni,la 4 August '91,in curtea lui Nicu Reinholz , Stefan Bathory(la stanga) si Mircea Pteancu cu telescopul sau D=160mm F/9,2, primul Dobsonian construit in Romania,oglinda principala fiind slefuita de Beches Gavril la o precizie de lambda/16.Telescopul este armat cu un ocular Kellner f= 20mm, de provenienta militara, si cu un cautator acromatic 5x35mm.
   O fotografie puternic poluata luminos ,in care, fruntile vaste ale lui Costel Opriseanu ,in dreapta,Dan Vidican,Matei Alexescu si Mircea Pteancu eclipseaza imaginea Soarelui proiectata prin T72mm.In stanga se observa instrumentul portabil la lui Csillag Attila,constand intr-un monocular 8x30mm si o luneta terestra zoom (8-20)x30mm,pe trepied colapsabil.
   Telescop reflector D=450mm construit de catre Ioan Zaidel din Pitesti , in sistem Nasmyth-Cassegrain,cu distanta focala echivalenta de 8 m,in montura azimutala in furca.Se observa lucetele cautatoare pentru focarul Nasmyth,respectiv Cassegrain,o luneta si un telescop tip Newton-Cassegrain ,ambele cu rol de pointer, accesorii ca prisma zenitala si port-ocular tip revolver. Ioan Zaidel a fost primul constructor de telescoape din Romania.El a slefuit oglinzile telescoapelor sale si le-a proiectat/construit monturile.La ocular il vedem chiar pe Ioan Zaidel.
   Telescop Cassegrain D=150mm F/20,construit de catre Ioan Zaidel pentru prof. dr. Oliver Pop din Timisoara,pionier al astronomiei de amatori din Vestul Romanici.Telescopul este studiat de catre Beny Olah de la Astroclubul ''Altair'' Timisoara si de catre Mircea Pteancu de la ''Galaxis''.Beny a colaborat cu Beches Gavril la realizarea de monturi,aparate Foucault ,SDV-uri pentru slefuirea oglinzilor de telescop.
   Virgil Scurtu in vizita la Muzeul din Sibiu .Instrumentul din fundal este un reflector Cassegrain D=250 mm construit de Ioan Zaidel,proprietate a Muzeului Sibiu.
   Telescop Cassegrain D=200mm ,construit de Ioan Zaidel ,instalat pe acoperisul Casei de Cultura din Iasi.In poza il vedem pe Virgil Scurtu pregatindu-se pentru o sedinta de popularizare a Astronomiei din 1972.